Archiv 2003

ROK 2003

Hroši vítězi Českého poháru kadetů
Datum 4.11.2003 08:26
Autor Šnelly Dušan

Přestože mladí Hroši okusili poprvé v letošní sezóně hořkost porážky,nic to již nemohlo změnit na jejich celkovém vítězství v letošním ročníku.Do Prahy cestovali Hroši v kombinované sestavě a příležitost dostali hráči,s nimiž se počítá na příští sezónu.Hroši postupně zdolali Satalice17:0,Chomutov 23:3,Ostrov n.O. 8:0,ZŠ J.Wericha 4:1 a Spectrum Praha rovněž 4:1.Ve finále po vlastních chybách/přes Málka 4 body ze čtyř/podlehli zbytečně Karlovým Varům 3:4 a obsadili druhé místo. V souběžně hraném Minipoháru žáků zvítězili šesťáci Hrochů,kteří ve finále porazili Spectrum Praha v jasně nejlepším zápase víkendu 9:8,když ještě deset minut před koncem prohrávali 1:6.Před poslední směnou dotáhli Hrošíci na 5:6,ale v poslední směně inkasovali dva homeruny a před dohrávkou prohrávali 5:8.Přesto nesložili zbraně a zápas otočili ve svůj prospěch.Páťáci obsadili třetí místo.
Zlato vzdali bez boje.
Datum 9.10.2003 14:49
Autor Šnelly Dušan

Posledním želízkem v ohni mládežnických MR byli junioři.Od pátku do neděle bojovali v Kostelci n.O. nejen s jedenácti soupeři,ale také s kolizí souběžně probíhající baráže o I.ligu.Po jednání se svazem se podařilo nahustit zápasy základní skupiny tak,aby v sobotu odpoledne mohli klíčoví hráči odcestovat na domácí hřiště.Ještě předtím tedy porazili Hroši Sokol Kostelec 21:0/2x homerun Just/,Kostelec Tigers 12:0,Meteor Praha 7:1/homerun Just/,SVŠ Plzeň 16:0 a po prohře 1:2 se Spectrem/dvoubodové éčko hráče na postu 8/postoupili z druhého místa. Do nedělního čtvrtfinále proti Litvínovu již nastoupili Hroši opět kompletní a navíc 20 minut před začátkem doregistrovali ztraceného syna O.Míku,což se později ukázalo jako šťastný krok.Hroši se ujali hned v první směně vedení 3:0 a bezchybnou obranou drželi tento stav až do páté směny.V ní Litvínov obsadil druhou a třetí metu bez autu,ale kritickou chvíli vyřešili Hroši doubleautem za cenu jediného doběhu.V následující šesté směně se poprvé ozval O.Míka,který po odpalu stáhl dva body a definitivně zlomil odpor soupeře. V semifinále,které se hrálo bezprostředně po zápase s Litvínovem,nastoupili Hroši proti Tempu,které je dva roky po sobě připravilo o medaili.Tentokrát vtrhli Hroši do zápasu jako uragán a po sérii hitů zakončených homerunem O.Míky vedli po první směně 7:0 a Brába se poroučel z prkna.Zápas pak již probíhal v poklidu a po výhře 8:2 postoupili Hroši do finále proti Spectru.Hodinu před finálem po dohodě opět odcestovala čtveřice hráčů do Brodu a torzo družstva věkem spíše kadeti čestně,ale předem jasně prohrálo se Spectrem 1:5. Bilance víkendu,ale nakonec dobrá nebyla.Dvě těsné porážky v baráži a odevzdané finále juniorky.Tak snad aspoň ty zkušenosti.Jinak bilance mládežnických teamů v letošní sezóně je impozantní.Kadeti,ml.junioři a ZŠ Štáflova vybojovali titul,st.junioři byli stříbrní a žáci bronzoví.Kadeti navíc s předstihem zvítězili v Českém poháru.
Softbalistům Brodu se o víkendu nedařilo
Datum 30.9.2003 15:20
Autor Šnelly Dušan

O víkendu se na hřišti Dukla pod letištěm v Havlíčkově Brodě odehrály první dva zápasy baráže o nejvyšší softballovou ligu.

Soupeřem domácího týmu Hroši Havlíčkův Brod byl tým Iuridica Praha, který v loňském roce do této soutěže postoupil. Hrochům se ale tentokrát nedařilo, když oba zápasy prohráli.

Stav série: Hroši – Iuridica 0:2

1.zápas Havlíčkův Brod 27.9.2003 15:00 Iuridica – Hroši 2:1
2.zápas Havlíčkův Brod 28.9.2003 15:00 Hroši – Iuridica 4:5
3.zápas Praha Krč 4.10.2003 ??:?? Iuridica – Hroši :

Zlatý import pokračuje
Datum 22.9.2003 13:00
Autor Šnelly Dušan

V doslova zlaté žně se proměňují letošní mládežnická mistrovství ČR.Po jarních prvenstvích dorostenců a ZŠ Štáflova přidali v Praze další titul do sbírky kadeti a potvrdili tak dokonalou nadvládu brodského mládežnického softballu v letošním roce. Hroši cestovali do Prahy v nevděčné roli stoprocentního favorita,ale jak průběh ukázal,vypořádali se stouto rolí zcela suverénně a protáhli svoji letošní neporazitelnost na 28 zápasů v řadě. Do mistrovství vstoupili Hroši v pátek výhrou nad Ostrovem n.O. 15:0,v sobotu deklasovali později bronzovou ZŠ J.Wericha Praha 22:2 a přidali ještě výhru nad Podolím 15:0.V boji o přímý postup do finále nedali šanci ani tradičnímu soupeři Spectru Praha a po výsledku 12:0 jej poslali do oprav.Spectrum si v nich podle očekávání proklestilo cestu do finále a tak se v neděli odpoledne se jejich souboj opakoval.I ve finále diktovali průběh hry broďáci a brzy vedli 6:0.Ve třetí směně přišla snad jediná slabší chvilka a po několika chybách Spectrum snížilo na 6:3.Hroši však vzápětí odpověděli na 9:3 a v dohrávce páté směny po sérii nechytatelných odpalů zvýšili na konečných 13:3 a pro rozdíl byl zápas ukončen. Vítězové se opírali o výkony pětice juniorských reprezentantů,T.Voborník byl vyhlášen nejlepším nadhazovačem mistrovství.
Baráž o 1.ligu mužů
Datum 22.9.2003 12:19
Autor Burda Zdeněk

Hroši vybojovali druhé místo v tabulce, které jim zajišťuje postup do baráže o 1.ligu mužů, ve které se utkají s týmem, který v loňském roce postupoval z 2.ligy – s Iuridicou Outlaws. Barážová série se hraje na tři vítězná utkání, první dvě utkání sehrají Hroši na domácím hřišti tuto sobotu a neděli 27. a 28.září, třetí zápas se uskuteční 4.října v Praze (na Krči) a případné 4 a 5 utkání sehrají oba týmy v neděli 5.října opět na Krči.
Vyloučení Kostelce z 2.ČSLM
Datum 22.9.2003 11:09
Autor Burda Zdeněk

STK ČSA všem družstvům 2.ČSLM, že dne 26. srpna 2003 bylo na základě rozhodnutí STK ČSA družstvo mužů oddílu SK Kostelec Tigers v souladu se Soutěžním řádem pro 1. a 2 ČSL (kap. 6, bod 6.6 b, a kap. 6.7) vyloučeno z 2.ČSLM 2003 a sestupuje přímo do oblastní soutěže. Důvodem k tomuto rozhodnutí STK ČSA bylo celkem 6 nesehraných utkání resp. nedostavení se družstva mužů oddílu SK Kostelec Tigers k utkání 2.ČSLM, důsledkem je 6 skrečí ve prospěch tohoto družstva. Všechny výsledky družstva byly v soutěži 2.ČSLM 2003 anulovány. Rozpis utkání zbývajících kol 2.ČSLM bude upraven.
Barážová série.
Datum 15.9.2003 12:10
Autor Šnelly Dušan

Vzhledem k tomu, že podle předpokladů nedošlo k dohodě o přeložení termínu 1. a 2.barážového zápasu, zůstavají v platnosti termíny stanovené svazem. Zahajujeme tedy na domácím hřišti v sobotu 27.9. a v neděli 28.9. Přesný čas bude teprve stanoven. Mé soukromé stanovisko k problému z tohoto vyplývajícímu najdete na diskusním fóru.
Změna začátku utkání
Datum 11.9.2003 13:09
Autor Burda Zdeněk

Začátek plánovaného utkání 2.ligy mužů mezi domácími Hrochy a Kunovicemi 14.září 2003 se posouvá z 11 hodin dopoledne na 10:30.
Pozvánka na XII. ročník softballového turnaje mužů
Datum 11.9.2003 13:06
Autor Burda Zdeněk

Pozvánka na XII. ročník softballového turnaje mužů „O HAVLÍČKOBRODSKOU BEČKU 2003“ je zde.
Hrošíci bronzoví
Datum 12.7.2003 19:54
Autor Šnelly Dušan

Ani nejmladší softballisté brodských Hrochů se nevrátili z MČR bez cenného kovu.V Jindřichově Hradci vybojovali v žákovské kategorii bronz a o ještě lepší výsledek je připravilo pravidlo o omezení počtu směn na jednoho nadhazovače.V zahajovacím zápase mistrovství porazili Hroši těsně domácí Jindřicháč 9:7 a následně Chomutov 16:3.V případě úspěchu s pražským Spectrem by si předčasně zajistili postup do finále,na které se již omezení navztahovalo.Ještě 10 minut před koncem vedli Hroši 3:0 aniž by O.Dibelka dovolil soupeři doufat v nějaký bodový zisk.Bohužel právě v tuto chvíli Dibelka své směny vyčerpal.Při neúčasti dalších dvou nadhazovačů nemohli Hroši situaci čelit a darovali soupeři jak zápas,tak jak se později ukázalo i titul.Hroši podlehli Spectru 4:7, Krči opět bez Dibelky 4:18 a obsadili třetí místo.Nejlepším nadhazovačem byla vcelku nepochopitelně vyhlášena dívka z Krče a Dibelkovi byla zacpána ústa nejlepším pálkařem,přestože v této činnosti byl trochu marnej.
Čtyři výhry a pět homerunů posunulo Hrochy na druhé místo
Datum 25.6.2003 17:07
Autor Burda Zdeněk

V šestém kole druhé ligy mužů se brodští softballisté střetli s týmy z Kunovic a Karlových Varů. K sobotním utkáním navíc Hroši vyjížděli bez opor – nadhazovače Michala Parkána a nejlepšího pálkaře Tomáše Kosa – i přes to se jim podařilo ve všech víkendových utkáních zvítězit a také díky zaváhání Litvínova posunout se tak na druhou příčku v tabulce.

V prvním sobotním zápase se Hroši střetli s domácím týmem Kunovic. Na nadhazovací prkno se od začátku zápasu postavil Jaroslav Muller, který držel kunovické pálkaře v bezpečné vzdálenosti od domácí mety. A tak Hroši mohli v poklidu útočit. První důležitý bod přišel hned po prvních dvou pálkařích v první směně kdy svým odpalem Ondra Muller obsadil třetí metu a Tomáš Musil svým sebeobětovacím odpalem do zadního pole stáhl běžce ze trojky domu. Další bod Hroši přidali po chybách domácích v poli na začátku 4.směny. Rozhodnutí přinesla 5.směna, kunovický nadhazovač daroval metu zdarma, následujícím pálkařem hroši posunuli ulejvkou běžče do skórovací pozice, po druhém autu ve směně však přišlo HB Pavla Justa a 4.pálkaři v line-upu – Tomáši Siwkovi – daroval metu zdarma. Kunovicím to však nepomohlo, protože při dvou autech a plných metách přišel „dvojmeťák“ Bohouše Adamce a singl hit Karla Kadečky, což znamenalo zvýšení náskoku až na 6:0. V rámci šetření nadhozu se na začátku šesté směny prkno postavil Tomáš Siwek. Tato volba se však neukázala jako dobrá, soupeři se totiž podařilo sérií čtyř odpalu získat 2 body, a tak za stavu 2:6 a 1 autu, v téže směně, musel zpět na prkno J.Muller. Ten soupeři dovolil už pouze korigovat na konečných 6:3.

V druhém sobotním zápase nastoupili Hroši proti týmu z Karlových Varů, kteří do Kunovi přicestovali i se svým nejlepším nadhazovačem (letošní sezónu hostujícím v prvoligové Iuridice) Jonášem Machem. Vary však asi Macha šetřili proti Kunovicím, a tak se proti Hrochům na prkno postavila posila Varů – nadhazovač Petr. Tomu se dařilo až do čtvrté směny držet solidní výsledek 4:0. Nutno poznamenat, že nula na straně Varských byla způsobena nemohoucností jejich pálkařů (za celý zápas pouze 2 hity) a již klasicky výbornou hrou Hrochů v obraně. Paradox přinesla dohrávka páté směny do které se nastupovalo za stavu 4:1. Nadhazovači Varů se přestalo dařit a po 3 metách zdarma se ho Vary rozhodli vystřídat za Macha, který nastupoval při jednom autu, plných metách a celkem vyrovnaného stavu 4:1. Hned jeho druhý nadhoz však Tomáš Musil proměnil v dvojmetový odpal se 3 staženými body, následující pálkař Pavel Just, dalším dvojmetovým odpalem vystřídal „Můsu“ na dvojce. Pak přišla patrně jediná světlá chvilka karlovarského nadhazovače – strike out – pro změnu však nepodržel catcher. Následoval další singl hit tentokrát Karla Kadečky a zápas byl rozhodnut rozdílem 11:1, aniž by Vary s Machem na nadhozu zaznamenali jediný aut.

K nedělním utkáním nastupovali Hroši v téměř nejsilnější sestavě (chyběli jen Dobrovolný a Páleníček), a hra v útoku i v obraně tomu také odpovídala. Během 10 směn Hroši odpálili 5 homerunů, 6 dvojmetových odpalů a 1 trojmeťák, sinngly nepočítaje.

V prvním zápase nastoupili Hroši proti Varům s Petrem opět na nadhozu. Tomu se však vůbec nedařilo jako v sobotním utkání. Začátek první směny připomínal ostřelování Bagdádu – 1.pálkař – Musil singl, 2.pálkař – Siwek trojmetový odpal, 3.pálkař – Just dvojmetový odpal, 4. pálkař Kos dvojmetový odpal, 5. pálkař Kadečka singl hit, 6 .pálkař Adamec homerun, 7.pálkař Neuman singl hit. Pak se rozhodčí slitovali a pískli předčasný výběh a Vary zahráli druhý aut ve vnitřním poli a strike outem ukončili směnu v níž Hroši otočili jeden a půl line-upu. V dohrávce první směny Vary při dvou autech získali symbolický bod. A na pálku šli opět Hroši. Dvěma hity a metou zdarma opět naplnili mety a svým „grand slamem“ dostal Honza Mutl na kolena všechny co tomu přihlíželi. Po 3 pálkařích a 3 autech v obraně, pokračovali Hroši v homerun derby, když se svého prvního homerunu dočkal také Pavel Just. Na konci 3 směny tak byl stav 18:1, což dávalo Varů poslední směnu naděje. V té se již však nic závažného nestalo, Hroši pouze zvýšili a ukončili zápas ve 4.směně s výsledkem 19:1.

S výraznou pálkařskou chutí vstupovali Hroši do posledního zápasu s Kunovicemi. Těm se sice hned v první směně podařilo získat dva body a dostat se do vedení 2:0, ale Hrochy se jim zabrzdit nepodařilo. V dohrávce první směny se Hrochům dvěma hity podařilo sice pouze stáhnout na 1:2, ale na začátku 2.směny přidal další homerun do brodských statistik Karel Kadečka a od té doby byl zápas v pevném držení Hrochů, kteří zlomili odpor Kunovických ve čtvrté a páté směně, kdy dalším homerunem Pavla Justa a hity Tomáše Kosa, Michal Neumana a Tomáše Musila – upravili skóre na konečných 7:3. Ošklivou tečku za tímto zápasem udělalo zranění Tomáše Siwka, který si v dohrávce šesté směny přetrhl kolení vazy.
Přijetí mistrů
Datum 20.6.2003 12:00
Autor Šnelly Dušan

V pondělí 23.6. v 10.00 proběhne slavností přijetí dorosteneckých mistrů republiky výborem TJ Jiskra.Slavnostní ceremonie se uskuteční ve sportovní hale za účasti zástupců médií a její součástí bude i předání věcného daru našemu oddílu.
Štáflovka mistrem republiky!
Datum 20.6.2003 09:14
Autor Šnelly Dušan

Opravdu skvělou sezónu zažívá brodský softball.Během jediného měsíce vybojovali mladí Hroši dva tituly mistra ČR.Po dorostencích dosáhla stejného úspěchu i ZŠ Štáflova,jejíž barvy hájí výhradně brodští Hroši. Štáflovka bezpečně prošla přes okresní a oblastní kolo až do republikového finále v Praze-Krči a své vítězné tažení dovedla až k samotnému vrcholu.Ve skupině postupně zdolala Karlovy Vary 8:1,Zlín 17:0,ZŠ U Cihelny Praha 18:0 a postup do semifinále z prvního místa si zajistila výhrou nad Brnem 7:4. V semifinále dokázali broďáci otočit zápas s Mladými Buky z 0:3 na konečných 5:4 a tak finále mělo stejné obsazení jako v loňském roce ZŠ Štáflova/Hroši/ vs. ZŠ Bří Venclíků/Spectrum/. I tentokrát nebyli Hroši favoritem.Vstup do zápasu jim ale vyšel a hned v první směně šli do vedení 1:0.Spectrum však skóre otočilo na 1:2 a zdálo se že potvrdí roli favorita.Tři minuty před koncem ale T.Tatýrek vzrovnal a šlo se do prodloužení.Povzbuzení Hroši skvělým útokem získali vedení 4:2 a nalomený soupeř již odpovědět nedokázal.
Hrochy zradila jejich nejsilnější zbraň
Datum 9.6.2003 22:51
Autor Burda Zdeněk

V pátém kole druhé softbalové ligy mužů cestovali brodští hroši na sever republiky – do Mostu, kde se střetli s „domácím“ Litvínovem a Meteorem Praha. Cílem byl boj o druhou příčku v tabulce s Litvínovem a dvě povinné výhry s Meteorem. V prvním zápase tohoto kola se hroši utkali s Meteorem, s kterým nečekaně prohráli ve třetím kole. Na hře broďáků se však konečně projevil zvýšený trénink pálky a hned v první směně hroši nadělili Meteoru 4 body. V dohrávce první směny sice hroši dovolili Meteoru skórovat, ale to bylo ze strany soupeře vše, čím v útoku zahrozil. Brodští softballisté tak postupně zvyšovali náskok a v třetí směně už vedli 7:2 a nakonec bezpečně zvítězili osmi bodovým rozdílem 10:2. Ošklivou statistikou tohoto utkání je 5 trefených pálkařů nadhazovačem Meteoru, tedy hodně bolesti na straně hrochů. V neúprosném horku, hned po skončení prvního zápasu, hroši nastoupili proti favorizovanému Litvínovu s jasným cílem – zvítězit a přiblížit se čelu tabulky. Souboji o druhé místo odpovídala i kvalita hry. Na obou stranách se hrálo bez chyb v obraně a s minimem šancí v útoku. V dohrávce druhé směny se hroši odpaly Aleše Páleníčka a Zdeňka Burdy dostali do jednobodového vedení. Litvínov prokázal svojí kvalitu a na začátku třetí směny stav otočil na 2:1 ve svůj prospěch. Drama se však stupňovalo, když hned v dohrávce třetí směny trojmetovým odpalem Pavla Justa a singl hitem Tomáše Kosa, hroši vyrovnali na 2:2. Taktická hra pokračovala na začátku čtvrté směny, kdy oba soupeři vystřídali nadhazovače. Na straně broďáků se na prkno místo dobře házejícího Michala Parkána postavil ještě lepé házející Jaroslav Muller. Další změna skóre přišla v šesté směně, kdy si hroši zbytečně pustili metou zdarma běžce na mety a chybou v obraně nechali jít soupeře do vedení 3:2. V dohrávce téže směny znovu udeřil konec line-upu (Páleníček-Burda-Muller) a 3 hity vyrovnal. V sedmé směně bych řekl, že zápas připomínal spíše utkání první ligy. Za Litvínov na pálku nastoupil nejsilnější line-up (Tesař-Zelinger-Benda), hroši však vše vyřešili dvěma strike-outy a jedním zpracováním ve vnitřním poli. Naopak za hrochy se v dohrávce na metu dostal Tomáš Musil a skvělou ulejvkou i Pavel Just. Po sebeobětovací ulejvce Tomáše Kosa posunuli hroši běžce na druhou a třetí metu a Litvínovu nezbylo nic jiného, než při jednom autu darovat úmyslnou metu zdarma a naplnit tak mety. V tomto okamžiku se tzv. lámal chleba, hroši nedokázali skórovat a dva strike-outy znamenali, že ve třetím vzájemném utkání této sezóny se bude jako v předchozích dvou opět hrát 8.směna. V té Litvínov udeřil a třemi odpaly do zadního pole otočil zápas na konečných 6:3. V neděli ráno čekal na hrochy tentýž soupeř. Tentokrát se však žádné drama nekonalo. Hrochy zklamala jejich nejsilnější zbraň – hra v obraně – a tak sérií chyb nechali soupeře zcela řídit utkání a získávat body. Navíc špatnou hrou v útoku hroši nečili soupeři větší odpor a doslova odevzdali utkání soupeři, který tentokrát celkem jednoznačně a rozhodně zaslouženě zvítězil shodným výsledkem jako v sobotu 6:3. Dvě prohry z Litvínovem znamenali, že hroši musí porazit Meteor, aby na čelo tabulky příliš neztratili. Brodským softballistům se však stále nedařila hra v obraně a obrovské teplo bralo hrochům síly. . V prvních třech směnách neodpovídala hra broďáků ani trochu stylu a kvalitě kterou předvádějí celou letošní sezónu. Meteor toho hned na začátku utkání využil a získal důležité body a ve čtvrté směně vedl už 4:1. Naštěstí v dohrávce čtvrté směny se hroši probrali a vzali osud utkání do svých rukou. Za hrdinu tohoto utkání můžeme bezesporu označil Tomáše Kosa, který nejprve trojmetovým odpalem snížil na 2:4, ale hlavně v dohrávce šesté směny svým třetím homerunem v této sezóně vyrovnal na 4:4. V tomto okamžiku se soupeř zlomil a ještě v téže směně chybou daroval broďákům rozhodující bod. Nabídnuté šance se hroši chopili, v sedmé směně soupeře k ničemu nepustili a zvítězili těsně 6:5.
Dohrávka odložených zápasů
Datum 9.6.2003 13:00
Autor Burda Zdeněk

Odložené zápasy čtvrtého kola z 1.6.2003 proti MFF Praha a Příbramy sehrají hroši v sobotu 14.6.2003 v Havlíčkově Brodě.
Čtvrté kolo druhé ligy
Datum 1.6.2003 18:37
Autor Burda Zdeněk

V třetím kole druhé ligy se brodští softballisté střetli v přímém souboji o třetí příčku v tabulce s MFF Praha a posledním mužstvem tabulky a zároveň nováčkem ligy Amasomou Příbram. Bohužel rozuzlení souboje o třetí pozici v tabulce tento víkend nepřinesl, neboť všechna tři nedělní utkání byla odložena. V prvním sobotním utkání se za velmi horkého počasí utkali Hroši s třetím týmem tabulky MFF Praha. Hroši se však soupeře nijak nezalekli – nebyl k tomu totiž jediný důvod – neboť brodští softballisté v tomto ročníku zatím předvádějí vynikající hru v obraně a posledních kolech i zlepšující se hru v útoku. Na soupeře Hroši nastoupili bez respektu a hned v první směně perfektními odpaly Tomáše Musila a Pavla Justa obsadili všechny mety, presto se jim skórovat nepovedlo. Naopak soupeř na začátku 2.směny získal první bod. V dohrávce téže směny však potvrdil formu z juniorského mistrovství České republiky, za mužské Ačko v letošní sezóně poprvé nastoupivší, Bohumír Adamec a trojmetovým odpalem obsadil 3.metu a Michal Parkán následujícím trojmetovým odpalem získal vyrovnávací bod na stranu Hrochů. Pro vývoj utkání se ukázala klíčová třetí směna, kdy broďáci ještě více přidali na pálce, obsadili znovu všechny mety a odpalem Tomáše Kosa stáhli 2 body a obrátili tak vedení na svojí stranu. V následujících směnách pak Hroši standardně výbornou hrou v obraně drželi „šprty“ z Matfyzu v bezpečné vzdálenosti od domácí mety (nejblíže se jí hráči MFF přiblížili až v 7.směně kdy se 2 metami zdarma dostali – až na dvojku) a bezpečně dovedli utkání do vítězného konce s výsledkem 4:1. V druhém sobotním utkání nastoupili borci z Brodu proti papírově slabšímu soupeři Amasomě Příbram. Hroši nic nepodcenili a doslova vlétli na soupeře ohromným útokem a hned v první směně otočili line-up a položili soupeře na lopatky, aniž by se bránil. Příbrami se sice podařilo získat v průběhu utkání 3 body, je nutno však říci, že za obdržené body si Hroši mohli sami, neboť se nechali unést vysokým vedením a nesoustředěnou hrou v obraně zbytečně vyráběli chyby. Nové oživení do obranné hry přinesla až mladá krev v podobě Tomáše Jelínka, Tomáše Tatýrka a Lukáše Marišky, kteří se svými výkony nijak nezahanbili a jedinečné příležitosti jak získat ligové zkušenosti se chopili jak se patří. Nováčkové výrazně oživili nejen obranu, ale i útok – za zmínku stojí zejména trojmetový odpal Tomáše Jelínka a „dvojmeťák“ v útoku ne příliš často nastupujícího Jardy Mullera – a Hroši tak ukončili zápas předčasně rozdílem 10 bodů v 6.směně s konečným výsledkem 15:3 ve svůj prospěch. Nedělní utkání byla pro déšť odložena, náhradní termín zatím nebyl stanoven.
Výběr z květnového zpravodaje
Datum 31.5.2003 22:59
Autor Burda Zdeněk

2.ČSL mužů má tři favority, kterými jsou bývalí prvoligisté: SVŠ Plzeň, Painbusters Litvínov a MFF Praha. Štikou by mohlo býti mladé družstvo z Havlíčkova Brodu. Oba nováčkové – Kostelec Tigers a Amasoma Příbram zatím jistí konec tabulky. (K tomu bych rád dodal: Litvínov a Plzeň jsou jasnými favority – bez diskuze-, ale o MFF bych jako o favoritu rozhodně nemluvil! 🙂 )
HROŠI MISTRY REPUBLIKY
Datum 26.5.2003 00:00
Autor Šnelly Dušan

Doslova senzací skončilo softballové MČR dorostu,když obhájce titulu a všemi favorizované Spectrum Praha zůstalo na štítě brodských Hrochů.Pro Hrochy je to historicky první titul v této věkové kategorii.Na mistrovství se až na hráče Litvínova představili všichni současní juniorští reprezentanti a o to je úspěch cennější. Hroši prošli s jistotou základní skupinou a postupně zdolali domácí Kostelec 14:0,Kunovice 11:1,SVŠ Plzeň 10:0,Ostrov n.O. 9:2 a Iuridicu Praha 12:2.Finále mělo stejné obsazení i stejného favorita jako v loňském roce,Hroši vs. Spectrum.Broďáci však měli na papírové předpoklady jiný názor a hned v úvodní směně šli do vedení 1:0.Přestože soupeř ve druhé dokázal srovnat,vydržel tento stav až do 5.in.V tuto chvíli Hrochům skvěle vyšel útok a posérii odpalů,ulejvek,krádeží a squezů poslali pětibodovou šňůrou soupeře do kolen a Smolíka z prkna.Obhájce titulu připomínal boxera po k.o.Přesto ještě zvedlo v dohrávce zápasu hlavu a při závěrečném zoufalém náporu snížilo na 7:3 při dvou obsazených metách.Více však již Mülleři nepřipustili a titul se stěhuje do Brodu.Nejlepším nadhazovačem byl vyhlášen J.Müller,v útoku byli oporami B.Adamec a O.Müller,příjemně (hlavně v útoku) překvapil benjamínek Oťas Hladík,který zaskakoval za T.Voborníka(zlomená ruka).
Štáflovka postupuje na MČR ZŠ
Datum 19.5.2003 14:33
Autor Šnelly Dušan

Havlíčkův Brod byl dějištěm Oblastního finále ZŠ.Roli favorita bezpečně zvládla ZŠ Štáflova,která si po finálové výhře nad ZŠ Týnská Třebíč 16:0 jako jediná zajistila postup na MČR ZŠ.Republikové finále proběhne 4.-5.června v Praze/Krč/.Štáflovští odjedou na MČR přímo ze soustředění/Benetice/ s cílem obhájit loňské druhé místo.Při zranění T.Voborníka je to asi maximální dosažitelný cíl.
Hroši na čtvrtém místě v tabulce
Datum 19.5.2003 12:38
Autor Burda Zdeněk

Po třetím kole druhé softbalové ligy mužů jsou havlíčkobrodští softballisté na čtvrtém místě v tabulce. Hroši v tomto kole cestovali do Prahy, kde se střetli s týmy Karlových Varů a domácího Meteoru Praha, a ze 4 utkání zaznamenali tři výhry a jednu porážku. V prvním sobotním utkání čekalo hrochy utkání s mladým ambiciózním celkem z Karlových Varů. Podle předpokladů hlavní alfou a omegou utkání byli nadhazovači – karlovarský Toka a brodský Muller, kteří do 5.směny nepovolili pálkařům téměř žádný odpal a tak se hrálo bez bodů 0:0. Pak se ale hrochům podařilo odpaly Michala Parkána a Karla Kadečky (který nastoupil s ještě nedoléčeným zraněním) získat 2 první důležité body. V další směně pak trojmetovým odpalem Tomáše Siwka zvýšili vedení na 5:0 a osudu utkání bylo rozhodnuto. Výborný J.Muller a především nemohoucnost pálkařů z Varů (kteří se „pyšní“ nejhorším útokem v lize) dala klid hrochů do zbytku utkání, které hroši dovedli do vítězného konce s konečným skóre 6:0. V druhém sobotním utkání čekal brodské softballisty pražský Meteor. Proti tomuto celku se hrochům vždy dařilo a v loňském ročníku 2.ligy hroši Meteor porazili ve všech pěti vzájemných střetnutích. Meteoru se však překvapivě dařilo držet s Hrochy krok a ve 4.směně získat vedení 2:0. Hrochům se nedařila hra v útoku, ale i přes to se jim podařilo ještě v dohrávce 4.směny otočit stav na 3:2 ve svůj prospěch. Meteor však vzápětí vyrovnal a tento stav vydržel až do 7.směny. Muselo se tedy prodlužovat a na řadu přišel tie-briek, ve kterém brodští softballisté svými chybami darovali Meteoru tříbodové vedení, které se jim v dohrávce nepodařilo stáhnout, ale pouze korigovat na konečných 4:6. Sobotní porážka s Meteorem jasně určila cíle na neděli – 2 zápasy a 2 výhry. V prvním nedělním zápase s Meteorem se Hrochům podařilo hned v úvodu utkání získat vedení 2:0, které však dlouho netrvalo a soupeř výsledek otočil a utekl až na hrozivých 2:6 (ve 2.směně!). Pak ale hroši konečně zabrali v útoku a svými odpaly si vynutili chyby soupeře a ve čtvrté směně otočili na 8:6. Na to už soupeř proti výborně dohazujícímu J. Mullerovi nedokázal odpovědět a hroši si tak připsali důležitou výhru 8:7. Povzbuzeni vítězstvím hroši hned „vlétli“ na tým Karlových Varů, který bez nadhazovače Toky byl ještě bezbrannější než v sobotu. Pálkařskou chutí a výbornou hrou v obraně i v útoku hroši pevně řídili běh utkání od začátku do konce. Hned v druhé směně získali 6 bodů v dalších 3 směnách svůj tlak ještě zvyšovali a přidávali další body. A protože se soupeř v útoku trápil a nedokázal téměř odpálit, tak hroši utekli až na 11:1 a utkání tak skončilo předčasně již v páté směně rozdílem 10 bodů. V závěru několik slov k výkonu jednotlivců. Výborný do sestavy návrat zaznamenal Karel Kadečka, který po roční pauze a zranění předvedl dobrý výkon na pálce a pomohl týmu důležitými odpaly. Své první dva vítězné zápasy „konečně“ zaznamenal nadhazovač – Michal Parkán (i přes to že díky únavě nepodal úplně 100% výkon) a do line-upu se snad konečně vrátil i Zdeněk Burda, který v posledních dvou kolech začal podávat dobrý výkon v útoku. Naopak jakýsi útlum (doufejme, že je to jenom výkonnostní výkyv) o víkendu prodělali Honza Dobrovolný, Pavel Just a Honza Mutl, na jehož post prvního catchera se dostává mladý talent Ondra Muller. Za zmínku také určitě stojí několik excelentních zákroků v poli nejlepšího pálkaře Tomáše Kosa. V příštím kole se softballisté brodské Jiskry utkají na domácím hřišti – DUKLA – v přímém souboji o třetí místo v tabulce s MFF Praha a s nováčkem soutěže Amasomou Příbram.
1.kolo druhé ligy
Datum 29.4.2003 00:19
Autor Burda Zdeněk

O tomto víkendu (26.-27.4.2003) na vojenském hřišti Dukla odstartoval nový ročník druhé nejvyšší softbalové soutěže mužů. Domácí Hroši přivítali na svém hřišti, loni ještě prvoligovou, SVŠ Plzeň a velkého rivala Snails Kunovice. Všechna tři mužstva (Plzeň, Kunovice a Hroši H.B.) by podle předpokladů měla v soutěži bojovat o přední místa v tabulce, dal se tedy očekávat kvalitní vyrovnaný a dramatický softbal. Tyto prognózy potvrdil hned první duel domácích s Kunovicemi. Hlavním úkolem Hrochů bylo vítězství a získaný klid do zbylých třech utkání víkendu, proto brodské mužstvo nastoupilo od začátku utkání v nejsilnější sestavě. Domácí tým měl od začátku utkání velkou převahu v útoku, kterou však nedokázal využít, ale perfektní a bezchybnou hrou v obraně měl utkání od začátku ve svých rukách. Přesto se Hroši dokázali bodově prosadit až v polovině utkání (4.směně), kdy využili sérii chyb hostů a získal tří bodové vedení, které následně v 5. směně zvýšil na 4:0. Bohužel začátek 6.směny Hrochů vůbec nevyšel a jednou jedinou chybou v obraně a následnými dvěma homeruny nechal soupeře vyrovnat a vynutit si tak prodloužení. V tom se hostům z Kunovic sice podařilo získat bod na 5:4, ale domácí nátlakovou hrou v útoku vyrovnali a dokonce si vynutili chybu soupeře a s trochou sportovního „štěstí“ získali rozhodující vítězný bod a důležitou výhru 6:5. V následujícím sobotním utkání se domácí střetli s favorizovanou Plzní v čele s reprezentačním nadhazovačem T.Kabourkem. V lehce pozměněné sestavě předváděli Hroši výborný a vyrovnaný výkon. Plzni se sice podařilo získat úvodní bod na 1:0, Hroši však tento stav dokázali udržet a v 5.směně se jim podařilo vyrovnat. Vše vypadalo na další dramatické prodloužení, ale o vítězství domácí připravili jedinou chybou v obraně 2 auty před koncem utkání. Konečný výsledek tedy zní 2:1 pro Plzeň. V neděli ráno brodští softballisté znovu nastoupili proti Plzni. A pakliže jsem sobotní výkon označil za výborný, pak ten nedělní musím nazvat softbalovým koncertem (o to více bohužel nudný pro diváka). Až do 4. směny domácí nepustili soupeře ani na první metu. A sami výbornou hrou v útoku tlačili soupeře, jak jen mohli. Útočný tlak se projevil v dohrávce 4.směny, kdy se Hrochům podařilo získat vedení 1:0. Plzeň však v následující směně odpověděla, ale pouze díky chybě v obraně se jí podařilo vyrovnat. Zbylé dvě směny utkání se odehrávali podle stejného scénáře jako v sobotu, Plzeň opět v poslední směně získala rozhodující body a porazila domácí tým 5:1. Poslední zápas víkendu proti týmu Kunovic se naopak odehrál podle zcela jiného scénáře, než by kdokoliv očekával. Domácí rozhodli o osudu utkání hned v první směně, kdy soupeři nadělili 7 bodů. V další směně, stále při pálkařské chuti, přidali dalších 5 bodů a předváděli „několika“ divákům krásný útočný softbal. Ve 3.směně tak bylo rozhodnuto a příležitost získat své první druholigové zkušenosti dostali mladící v havlíčkobrodských barvách – Tomáš Voborník, Tomáš Tatýrek a Tomáš Jelínek. Ty se nabídnuté možnosti chytli jak se patří a přidali soupeři dalších 6 bodů a dokonce udrželi i čisté konto na straně domácích. Hroši tak porazili svého rivala z Kunovic vysoko 18:0. Závěrem bych rád zhodnotil výkony jednotlivců v našich barvách. Velmi výborný výkon a zároveň příjemné překvapení předvedli Aleš Páleníček, Lukáš Mariška, Ondra Muller a v především v útoku pak 2 nejlepší pálkaři Tomáš Kos a Pavel Just. Zároveň bych rád vyzdvihl výkon Tomáše Musila, který se velmi rychle adaptoval na novém postu ve vnitřním poli a k bezchybné hře k obraně přidal i několik důležitých odpalů v útoku. (Zejména vyrovnávací bod na 5:5 v sobotním duelu s Kunovicemi). Z nadhazovačů pravděpodobně předvedl nejlepší výkon Tomáš Siwek, který si zároveň připsal oba vítězné zápasy, a také Jaroslav Muller, který nepovolil téměř nic pálkařům Plzně. Stabilní kvalitní výkon podali opory mužského „áčka“ Honza Dobrovolný, Zdeněk Burda, Honza Mutl a nadhazovač Michal Parkán. Softballisté brodské Jiskry se příště představí na domácím hřišti v sobotu 31.5.2003 od 12:00 proti MFF Praha a od 16:00 proti nováčkovi soutěže Amazoně Příbram a následující den 1.6.2003 od 10 a 14 hodin proti stejným soupeřům. Záběry z utkání Hroši vs. SVŠ Plzeň může sledovat také na brodské televizi HBin.
Příprava
Datum 29.4.2003 00:18
Autor Burda Zdeněk

V rámci přípravy se mužské áčko zúčastnilo 2 turnajů. V Kostelci nad Orlicí a na Tempu. V Kostelci skončili Hroši na sedmém místě když ve skupině podlehli Chomutovu 2:0, pak nečekaně Opavě 5:1,porazili Brandýs nad Labem 15:1, Čechii 5:1 (2 bodový homerun T.Siwka) a Joudrs 7:1. Na turnaji v Praze hroši sice předváděli kvalitní výkony, ale nedokázali proti prvoligovým týmům dotáhnout utkání do vítězného konce. Ve skupině Hroši podlehli prvoligovému dánskému týmu Amanger Vikings 5:1, pak po vyrovnané bitvě prohráli se Spectrem 6:0 (do 6.směny 0:0) a porazili ve skupině výborným výkonem Tempo 3:0 (homerun T.Kosa). V souboji o umístění pak podlehli opět po vyrovnaném utkání Iuridice 8:5 a Radotínu 8:2 a skončili tak na 8.místě.
Suverénní vítězství
Datum 28.4.2003 23:53
Autor Šnelly Dušan

Úvodním turnajem odstartoval v Praze nový ročník Českého poháru kadetů v softballu. Suverénním způsobem prošli celým turnajem softballisté brodské Jiskry, kteří všechny své soupeře doslova deklasovali a pasovali se tak do role největšího favorita letošní sezóny. Hroši postupně zdolali Spectrum Praha „B“ 9:0, ZŠ J.Wericha Praha 18:0, Karlovy Vary 19:0 a Chomutov 12:0. V semifinále inkasovali jediný bod, přesto porazili Satanice jasně 8:1. Finálovým soupeřem se staly překvapivě Karlovy Vary, které ve druhém semifinále přehráli domácí áčko spektra. Hroši ani na podruhé nezaváhali a porazili Karlovy Vary tentokrát 10:0. Nejlepším pálkařem se stal se třemi homeruny brodský Jan Kováč.
Hroši si vyzkouší první ligu
Datum 3.4.2003 22:48
Autor Burda Zdeněk

„A“ tým mužů si o velikonočním víkendu (19-20.4.2003) poprvé vyskouší jak chutná nevyšší softballová soutěž v zemi mistrů Evropy. Hroši se totiž zúčastní kvalitně obsazeného turnaje mužů na hřišti Tempa a střetnou se s týmy jako jsou: mistr ligy Chomutov, horký nováček 1.ligy Iuridica, Krč, Radotín, pořadatelské Tempo Praha či s prvoligovým dánským týmem. Pro Hrochy by turnaj měl být velkou motivací, neboť hned v prvním kole 2.ligy hostí na domácím hrišti sestoupivší Slávii Plzeň a tým Kunovic, který „údajně“ chce v letošním ročníku 2.ligy usilovat o postup do ligy první. Turnaj by zároveň měl být jakou si ochutnávkou nejvyšší soutěže pro případnou baráž o první ligu, neboť si „A-tým“ mužů si v letošním roce klade mnohem větší cíle než je pouhá záchrana v 2.lize.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>