HROŠI ČTVRTÍ V EVROPĚ

Praha hostila minulý týden 23 nejlepších klubových celků Evropy, které mezi sebou bojovaly o tzv. Super Cup, což je obdoba fotbalové ligy mistrů. Česká republika vyslala do boje pětici celků plus na divokou kartu startující juniorskou reprezentaci ČR. Divokou kartu obdržela ještě juniorská reprezentace Nového Zélandu, kolébka tohoto sportu. Jedním ze zástupců českých týmů byli i havlíčkobrodští Hroši. Tým odcestoval v okleštěné sestavě a z různých důvodů oslaben o trojici zámořských posil. Podceňovaný tým se neuvěřitelně vzepjal a po neskutečném výkonu se jako jediný z českých klubů probojoval až do závěrečného finálového dne. Zde po statečném boji podlehl v boji o bronz ve druhém prodloužení dánskému Horsholmu a obsadil jako nejlepší z Čechů stejně jako v loni konečné čtvrté místo.

Od pondělí do středy bojovaly týmy ve čtyřech kvalifikačních skupinách o dvanáct postupových míst do play-off. Hroši ve své skupině začali výhrou nad holandským HSV Adegeest 7:0. V úterý přidali výhry s chorvatským Záhřebem 10:9 a Tempem Praha 7:4. Ve středu porazili po prodloužení dánský Vikings Amager 3:2, podlehli pozdějšímu vítězi italskému Římu 0:11 a z druhého místa postoupili do play-off.

V prvním kole si hladce poradili s holandskými Diamonds 7:0, ale následně prohráli s budoucím finalistou belgickým Brasschaatem 0:7 a museli do oprav. Každá další porážka by je už z turnaje vyřadila. V pátek na úvod Hroši zdolali juniorskou reprezentaci ČR 9:1. Ve druhém kole oprav dokázali k velikému zármutku vyprodaného stadionu v Radotíně otočit zápas s domácím celkem z 2:6 na konečných 9:6 a ukončit jeho účinkování v turnaji. Radotínu nepomohl ani americký reprezentační nadhazovač J.Johnson. Ještě tentýž den večer již značně unavení Hroši nastoupili proti dalšímu českému celku Chomutovu v čele s českou nadhazovací legendou Lubošem Vrbenským. Hroši podali neuvěřitelný výkon a nadhazovač Jaroslav Müller, který odházel všechny předchozí zápasy, udržel v tomto utkání čisté konto. Skvěle ho vedl holandský catcher ve službách Hrochů Anthony Beamonth, který navíc ve druhé směně rozhodl zápas sólovým homerunem a výsledek 1:0 již Hroši ubránili.

Sobotní dopolední zápas s dánským Horsholmem již vítězi zaručil minimálně bronz, poražený skončí čtvrtý. Hroši opět podali doslova heroický výkon. Na vedení Dánů 0:1 odpověděl vyrovnávacím homerunem Pavel Just. V polovině zápasu Horsholm odskočil na 1:3, ale Hroši se nevzdali, v páté směně snížili a v šesté vyrovnali na 3:3. Sedmá směna rozhodnutí nepřinesla a tak se šlo do prvního prodloužení. Dánové sice dokázali jednou skórovat a ujali se vedení 3:4, ale kapitán Hrochů Karel Kadečka vzápětí svým odpalem vyrovnal na 4:4 a obsadil metu. Bohužel v tuhle chvíli se trenér Hrochů rozhodl k mimořádnému risku, místo vítězného bodu byl Kadečka vyautován a na řadu přišlo druhé prodloužení. V něm Dánové opět jednou skórovali na 4:5. Přes obrovský tlak již Hroši zápas otočit nedokázali a skončili těsně pod stupni vítězů. Přesto se jedná o mimořádný úspěch brodského týmu.

Veškerá pozornost je již nyní upřena na start čtvrtfinále play-off domácí Extraligy, do kterého vstoupí Hroši již o tomto víkendu. Jejich soupeřem v sérii na dva vítězné zápasy bude pražské Tempo. Úvodní zápas sehrají Hroši v sobotu v Praze, druhý a případně třetí rozhodující bude hostit v neděli brodská Hippos aréna. Začátky nedělních zápasů jsou v 13:00 a 15:00. Hroši vstoupí do play-off s řadou změn. S kádrem se již intenzivně připravuje australský levoruký nadhazovač Tyson Duncan a na pozici hlavního trenéra se za odvolaného Vojtěcha Albrechta vrací Dušan Šnelly se staronovým asistentem Michalem Parkánem. V případě postupu do semifinále již budou moci Hroši využít i služeb svých dánských reprezentačních hvězd Kima Hansena a Daniela Julenona. Přijďte Hrochy v neděli podpořit do Hippos arény v Plovárenské ulici.

_