V Havlíčkově Brodě se bude konat MS v softballu 2019

PRAHA, 12. listopadu 2015 – Česká softballová asociace získala pořadatelství mistrovství světa v softballu mužů, které bude hostit 13. – 23. června 2019 Praha a Havlíčkův Brod. Světový šampionát se dosud vždy konal mimo Evropu, Česko jako dlouhodobě nejúspěšnější evropská softballová země uspělo v souboji s konkurenční nabídkou Spojených států. „Je to skvělá zpráva pro nás i celý český softball. Mistrovství světa je nejprestižnější softballová akce, jakou vůbec můžeme v naší Hippos Areně pořádat,“ říká generální manažer klubu Hroši Havlíčkův Brod Dušan Šnelly.

Česká republika v posledních letech uspořádala na domácí půdě mistrovství Evropy žen i mužů, hostila vrcholné turnaje evropských klubových pohárů i nespočet mládežnických šampionátů. Na říjnovém kongresu WBSC (Světová konfederace baseballu a softballu) v Oklahomě zástupci České softballové asociace uspěli se svou nabídkou na pořádání mistrovství světa mužů 2019. „Nakonec se nám podařilo přesvědčit USA, že je dobré přivést MS poprvé v historii na evropský kontinent. Chceme ukázat celému světu, že umíme pořádat světové akce a pevně věřím, že to bude mistrovství světa, které se zapíše do dějin jako jedno z nejlepších,“ říká předseda ČSA Gabriel Waage.

Mistrovství světa, které se bude hrát v atraktivním otevřeném formátu, bude vedle Svoboda Parku v pražských Bohnicích hostit také Hippos Arena v Havlíčkově Brodě, jeden z nejlepších softballových stadionů v Evropě. Oba areály splňují nejpřísnější parametry pro pořádání mezinárodních zápasů, disponují kvalitním zázemím pro týmy i fanoušky a mají dostatečnou diváckou kapacitou. „Hippos Arena loni hostila evropský šampionát mužů a turnaj měl mimořádně kladnou odezvu jak od fanoušků a týmů, tak z oficiálních míst a dobré reference nám pomohly uspět. V Havlíčkově Brodě se také příkladně pracuje s mládeží a Hroši patří dlouhodobě mezi nejlepší české týmy,“ uvádí Waage.

Česká republika platí na starém kontinentu za softballovou velmoc, muži i ženy se na evropských šampionátech pravidelně umisťují na medailových pozicích. Čeští softballisté loni na domácí půdě obhájili zlaté evropské medaile. Letos na mistrovství světa v kanadském Saskatoonu dokázali poprvé od roku 2004 postoupit do play-off, kde vypadli až ve čtvrtfinále s Japonskem. Softballová komunita je pochopitelně nadšená. „Pro mě je to zatím strašně daleko, ale samozřejmě by to bylo pěkné být u toho, když se bude poprvé konat mistrovství světa v Evropě. Ještě k tomu v Havlíčkově Brodě, za který hraju. Místní areál navíc patří mezi nejlepší nejen u nás, ale i v celé Evropě a velké akce se v Havlíčkově Brodě v minulosti vždycky povedly,“ říká 18letý nadhazovač Michal Holobrádek, který patří mezi největší naděje českého softballu.

O mistrovství světa v softballe mužů

Mistrovství světa v softballu mužů pořádá Mezinárodní softballová federace od roku 1966, v posledních letech jednou za dva roky. Nejčastějšími pořadateli jsou Spojené státy, Kanada a Nový Zéland. Tyto tři státy patří také mezi nejúspěšnější týmy na světových šampionátech. Češi na nich hrají pravidelně od roku 1992. Dosud nejlepším umístěním reprezentace České republiky bylo 6. místo v roce 2000 v Jihoafrické republice. V letošním roce se týmu vedenému trenérem Tomášem Kusým podařilo probojovat do play-off, nejlepší evropský celek ale následně vypadl hned ve čtvrtfinále s Japonskem a obsadil konečné 7. místo. Od roku 2017 se mistrovství světa bude hrát otevřeným systémem, v Praze a Havlíčkově Brodě se očekává zhruba 20 účastníků a tisíce fanoušků v hledišti.

Podrobnosti o mistrovství světa v softballu  a další informace najdete na www.softball.cz.

Pavel Hrdina,  tel.: 777 035 273, e-mail: hrdina@softball.cz

_