Na závěr přeci jen zlato

Doposud nepříliš úspěšně se vyvíjející sezónu proměnili žáci Hrochů na poslední chvíli přeci jen v úspěšnou, když v Kunovicích vybojovali titul mistrů republiky. Přidali tak do hroší pokladnice již padesáté první zlato v historii klubu.

Tým žáků má za sebou mimořádně dlouhou a náročnou sezónu, ve které odehrál přes čtyřicet zápasů a jen ve dvou případech odešel poražen. Při cestě za titulem dokázali mladí Hroši zvítězit i ve dvou mezinárodních turnajích. Na jaře vyhráli v Praze prestižní Memoriál Mika Stapletona a prvenství si v létě přivezli i z chorvatského Záhřebu. Hroši v žákovské lize zvítězili v jarní části ve své divizi a v září si zajistili postup na MČR výhrou hned v prvním kvalifikačním turnaji. Na MČR postoupilo osm nejlepších týmů z původních dvaceti čtyř.

Mistrovství republiky rozehráli Hroši v pátek dopoledne zápasy v základních skupinách, a přestože se rozjížděli trochu pomaleji, tři výhry jim zajistily postup do čtvrtfinále. V něm po výborném výkonu v útoku podpořeném tříbodovým homerunem Štěpána Sychry porazili v sobotu odpoledne Pigs Trhové Sviny 10:0. V nedělním semifinále po pro změnu bezchybné hře v obraně přehráli Joudrs Praha 2:0 a postoupili do finále.

Finálovým soupeřem Hrochů byli hráči Beavers Chomutov. Na finále dorazil početný fanklub obou soupeřů a v bouřlivé atmosféře Hroši zahájili mohutnou ofenzivou hned v prvním útoku. Po odpalech Ondřeje Zborovského a Matěje Sychry šli do vedení 2:0. Když v polovině zápasu zvýšil svým třetím homerunem na mistrovství Štěpán Sychra na 3:0, zdálo se, že si Hroši v klidu dojdou pro titul. Chomutov se ale dokázal vrátit do zápasu. V předposlední směně snížil na 3:1 a trenéři Hrochů reagovali střídáním nadhazovačů. Tomáše Jermla nahradil Jiří Kotlas, přesto chomutovští v poslední směně dotáhli na 3:2 a obsadili mety dalšími běžci. Hroši jim však vyrovnat nedovolili a dokázali zahrát poslední a nejtěžší aut v sezóně. Naprosto po zásluze tak po šestiletém čekání vybojovali žákovský titul pro Havlíčkův Brod. Štěpán Sychra byl navíc při závěrečném ceremoniálu vyhlášen nejlepším pálkařem mistrovství.

Sestava:          Tomáš Jerml, Jiří Kotlas, Štěpán Sychra, Barbora Houdková, Tadeáš Tůma, Ondřej Zborovský, David Wasserbauer, Vít Vašíček, Matěj Sychra, Matouš Korejtko, Tadeáš Maťko, Šimon Košmider

Trenéři:           Dušan Šnelly, Luboš Bukáček, Jiří Kotlas st.

_