Ani Covid nezabránil Hrochům v úspěšné sezóně

Rok 2020 byl téměř ve všech sportech poznamenán pandemií. Paradoxně softballu se dotkl minimálně a v mnoha případech dokonce napomohl k letošním mimořádným úspěchům. Přesto si samozřejmě všichni přejeme, aby ročník následující již proběhl v normálních kolejích.

Softball jako jeden z mála sportů má postavenou termínovou listinu v systému jaro – podzim a proto dokázal odehrát celou sezónu, i když odstartovala s dvouměsíčním zpožděním. To ale umožnilo Hrochům ideálně se na začátek sezóny připravit ve výborných podmínkách své Hippos arény a odehrát více přípravných zápasů a turnajů. Protože kádr Hrochů tvoří téměř výhradně středoškoláci a vysokoškoláci, měli vzhledem k přerušené školní docházce k dispozici celý kádr pohromadě na každém tréninku, jejichž počet se tak mohl zvýšit a využít i dopoledních hodin. Účast na nich byla mimořádná, vzhledem k tomu, že trénink byl jednou z mála možností se scházet.

Letošní ročník se hrál premiérově novým hracím modelem, který nedovoloval zaváhat v žádné fázi soutěže, a každou porážku si týmy sebou nesly do dalších bojů. Po odehrání základní části (18 zápasů) postoupilo nejlepších šest týmů do nadstavby. Hroši proklouzli do šestky na poslední chvíli nakonec z pátého místa. V tuto chvíli se podařilo tým skvěle posílit příchodem tří zkušených reprezentantů Davida Mertla a Tomáše Kleina ze Spectra Praha a Tomáše Bendy z Eagles Praha, kteří výrazně zvýšili údernost útoku Hrochů. Deset zápasů nadstavby zvládli Hroši skvěle a postoupili mezi poslední čtyři týmy ze třetího místa. Semifinálovým soupeřem Hrochů byl obhájce titulu Žraloci Ledenice a Hroši po obrovské bitvě nakonec zvítězili 3:2 na zápasy, když rozhodující pátý duel vyhráli až v prodloužení. Na vítězné vlně pak pokračovali i ve finále, kde si až nečekaně hladce poradili s nejvýše nasazeným týmem Chomutova 3:0 na zápasy a po třetí v historii klubu vybojovali mistrovský titul v mužské Extralize.

Zahanbit se nenechali ani mládežnické týmy Hrochů. Kadeti zvítězili v základní části Superligy, když vyhráli všech pět turnajů základní části, bohužel finálový turnaj již vzhledem k vládnímu nařízení odehrát nemohli. Žáci svou sezónu odehrát dokázali celou. Po výhře v základní části dominovali i na finálovém turnaji Ligy žáků v Brně a přidali do Hroší pokladnice titul mistra ČR s úctyhodným pořadovým číslem 53.

Hroši se prosadili i na mezinárodní scéně, když pětice juniorů (Jan Voráček, Vojtěch Láska, Dominik Šubrt, Adam Liška, Matěj Rosenkranz) společně s trenéry Dušanem Šnellym a Janem Gregorem nejdříve přivezla zlato s Panamerických her v Guatemale a především historickou bronzovou medaili z MS juniorů, které hostil Nový Zéland. Jednalo se o vůbec první medaili v jakékoliv softballové kategorii.

_