VÝROČNÍ ZPRÁVA – SOFTBALL HROŠI 2014

Rok 2014 byl doposud jasně nejnáročnějším rokem v pětadvacetileté historii klubu. Do soutěží zasáhlo deset týmů Hrochů, navíc áčko mužů absolvovalo kromě Extraligy ještě pohár ČSA a bojovalo na evropském Super Cupu v Holandsku.

V Havlíčkobrodské Hippos aréně navíc proběhlo v červenci ME mužů a domácí pořadatelé proměnili roční práci na přípravě mistrovství ve skvělý týden zakončený ziskem titulu mistra Evropy Českou republikou. Zápasy probíhaly ve zcela zaplněné aréně za asistence dvou televizních štábů a pochvaly se pořadatelé dočkali od všech aktérů. Poděkování za pomoc při realizaci této největší evropské akce patří jednak představitelům města Havlíčkův Brod, jednak představitelům kraje Vysočina a všem sponzorům softballového oddílu, především hlavním partnerům firmě Chládek a Tintěra a Chotěbořským strojírnám a službám.

Po sportovní stránce se jednotlivé týmy opět nenechaly zahanbit a i letos přibyly do Hroší pokladnice tři kovy nejcennější. Vítězství v extralize a titul mistra republiky obhájili jak žáci, tak kadeti a premiérově ho vybojovali i junioři. Hlavní tým mužů měl napilno nejvíce. Dosáhl ve všech třech soutěžích, do kterých zasáhl velmi dobrých výsledků, ale sen vyhrát Extraligu se mu splnit nepodařil. V evropském poháru v Holandsku v konkurenci 18 týmů obsadil jako nejlepší český zástupce 4.místo. V domácím Poháru ČSA došel až do finále, ale tam podlehl Spectru Praha a v Extralize skončili Hroši třetí, když v semifinále smolně prohráli s Chomutovem a o bronz porazili Tempo Praha. Medailové umístění v lize jim zaručuje účast v pohárové Evropě i v roce 2015. Poprvé v historii v týmu dlouhodobě působili zahraniční hráči, Novozélanďané Joshua Kingi a Campbell Gibson a již druhou sezónu dánský nadhazovač Kim Hansen.

Řada hráčů reprezentovala Českou republiku na vrcholných akcích. Pavel Just, Tomáš Jelínek, Jaroslav Müller, Tomáš Voborník a Karel Kadečka vybojovali v domácím prostředí titul mistra Evropy, Kadečka byl navíc vyhlášen nejlepším hráčem ME. Junior Šimon Bíža reprezentoval na MS v Kanadě, kde s českým týmem obsadil 8.místo.

Pro rok 2015 bude hlavním cílem vybojovat titul v kategorii mužů, který jako jediný Hrochům v jejich bohaté sbírce ještě chybí.

_