Výroční zprava oddílu softballu TJ Jiskra Havlíčkův Brod za rok 2021

Vzhledem k tomu, že softball má jako jeden z mála sportů sezónu v režimu jaro-podzim, tak i přes různá omezení, související s covidovými opatřeními nakonec proběhl rok 2021 v plném rozsahu.

A ani v letošním roce nevyšli brodští softballisté naprázdno. Naopak se jim podařilo přidat do zlaté klubové pokladnice další dva tituly Mistra republiky a v současné době jich vlastní již 55. Hrochům se dařilo i v reprezentačních výběrech ČR a rovněž na poli pořadatelském.

V nejmladší kategorii hráčů do 9 let dokráčeli malí Hrošíci až k premiérovému titulu, když na domácím mistrovství republiky nenašli přemožitele a radovali se ze zlatých medailí. Tento úspěch napodobili i jejich starší kolegové, kteří přivezli titul z Chomutova, který byl dějištěm nejprestižnějšího mistrovství republiky v kategorii kadetů. Jen těsně unikl Hrochům titul v juniorské Extralize. Hroši prošli až do finálové série play-off, kde ale podlehli Mostu 1:2 na zápasy. Muži tentokrát neprošli přes síto čtvrtfinále play-off, když potrápili budoucího mistra z Ledenic a prohráli po boji 1:2 na zápasy. Muži se navíc v srpnu představili i na poháru Mistrů evropských zemí Super Cupu. Vyhráli svoji kvalifikační skupinu a probojovali se do finálové šestky turnaje. Nakonec obsadili v konkurenci 15 týmů solidní 5.místo.

Velkou porci zlatých medailí získali Hroši i v reprezentačním dresu. Titul mistrů Evropy v kategorii kadetů vybojovali Ondřej Zborovský, Štěpán Sychra, Tadeáš Tůma a Jiří Kotlas. V kategori juniorů získali stejný kov i Matěj Macas, Jonáš Voráček, Filip Kučírek a Ondřej Wasserbauer. V realizačním týmu působil domácí Martin Zakouřil. Nejcennější titul vybojovali na ME mužů Michal Holobrádek a Petr Kruntorád. Společně s nimi se z titulu radovali i členové realizačního týmu Dušan Šnelly, Luboš Bukáček a Martin Zakouřil.

Po dvouleté pauze se v červenci v Hippos aréně odehrála další mezinárodní akce, již jedenáctá od vzniku arény. Havlíčkův Brod hostil ME kadetů a ME juniorů. Pořadatelský klub s podporou kraje Vysočina, města Havlíčkův Brod, mateřské TJ Jiskra HB a partnerům klubu zvládl akci opět na výbornou. Všech těmto organizacím patří velký dík za dlouhodobou podporu.

Ladislav Šnelly, předseda oddílu softballu

_