HROŠI ČTVRTÝM KLUBOVÝM CELKEM EVROPY

Havlíčkobrodští softballisté bojovali v holandském Amstelveenu o titul nejlepšího klubového celku Evropy a v konkurenci osmnácti celků vybojovali jako nejlepší z českých týmů celkové čtvrté místo. Vzhledem ke klauzuli o povoleném startu tří cizinců se na Super Cupu představili špičkoví hráči z celého světa a rovněž Hroši posílili o tři novozélandské hráče.

Od pondělí do středy probíhaly boje ve třech šestičlenných kvalifikačních skupinách a los byl k Hrochům nemilosrdný. Ve skupině B byli nalosováni k oběma pozdějším finalistům domácímu DVH Amstelveen a k dánskému Horsholmu. Vzhledem k postupu pouze tří celků z každé skupiny do play-off si už nemohli dovolit žádné další zaváhání. V pondělním vstupním zápase Hroši porazili chorvatský Záhřeb 8:0 a v klíčovém úterním ranním zápase pak také španělské Tenerife 12:2. Ještě ve stejný den večer nastoupili Hroši proti domácímu DVH, za který nadhazoval nejlepší nadhazovač planety Australan Adam Folkard. Proti jeho nadhozům blížícím se ke 140km/hod. neměli Hroši šanci a podlehli 0:7. I druhý favorit turnaje Horsholm posílil na nadhozu o světovou dvojku Novozélanďana Jeremy Manleye, ale Hroši již aklimatizovaní na tuto úroveň favorita notně potrápili a podlehli těsně 2:4. V posledním středečním zápase skupiny porazili belgický Borgerhout 11:1 a postoupili do hlavní soutěže o Super Cup.

Ve čtvrtek v úvodním kole play-off Hroši narazili na dánský Stenlose Bulls s Kimem Hansenem hrajícím v české Extralize za Hrochy na nadhozu. Přes veškerou snahu se ale Hrochům nepodařilo svého spoluhráče překonat a prohráli 0:3, čímž spadli do oprav a každá další prohra by je z turnaje vyřadila. V prvním kole oprav Hroši porazili jeden ze tří českých celků Radotín Praha 12:3, poslali ho domů a pokračovali tak v soutěži i v pátek. V pátek, pokud by chtěli Hroši medaili, museli by vyhrát tři zápasy v jediný den a nakonec k tomu chybělo jen trochu štěstí. Dopoledne zahájili s obhájcem loňského titulu italským Pro Řím a ve vynikajícím zápase porazili soupeře se třemi Argentinci v sestavě 3:0. Skvělý souboj svedl brodský nadhazovač Campbell Gibson s Argentince Sebastianem Gervasuttim a vyšel z něho vítězně. Až do předposlední směny oba drželi skóre na 0:0, ale koncovka vyzněla pro Hrochy. Po dvou hodinách čekal Hrochy další z favoritů belgický Braaschaat rovněž s argentinským nadhazovačem a čerstvým juniorským mistrem světa Romanem Godoyem. Hroši inkasovali již v první směně, ale pak již juniorský talent Hrochů Michal Holobrádek až do páté směny neinkasoval, udržel tak Hrochům naději na výhru a za stavu 0:1 přepustil své místo Campbellu Gibsonovi. Hrochům se podařilo vyrovnat v předposlední směně na 1:1 a tento stav se již do konce utkání nezměnil. Na řadu přišlo prodloužení a v neskutečném dramatu a takřka zázračném double autu v provedení Hrochů vítězství 3:2. Po další krátké pauze přišel poslední zápas a v něm již i boj o medaile. Soupeřem Hrochů byl opět dánský Stenlose Bulls, který je již porazil hned na úvod play- off a který vyřadil i o kolo dříve pražské Spectrum. Hrochům se nepovedla první směna, Michal Holobrádek v ní dvakrát inkasoval a od další směny tak pokračoval na nadhozu již notně unavený Campbell Gibson. Ten další body na několik příštích směn nepřipustil a v polovině zápasu Hroši poprvé překonali zásluhou Karla Kadečky Kima Hansena a vyrovnali na 2:2. Naději na medaili drželi až do poslední směny, která jim však bohužel vůbec nevyšla a po sérii chyb pětkrát inkasovali, prohráli 2:7 a obsadili konečné čtvrté místo.

I přes krátké zklamání bylo účinkování brodských Hrochů jednoznačně největším výsledkem v historii klubu, a pokud si svoji formu přenesou i do play-off české Extraligy, mohou pomýšlet na metu nejvyšší.

_