VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDÍLU SOFTBALLU ZA ROK 2023

Rok 2023 patřil výsledkově k podařeným ročníkům. Hroši vybojovali dva tituly mistra republiky s pořadovým číslem 57. a 58. Řada hráčů se prosadila v reprezentačních výběrech, pořadatelsky se oddíl zhostil všech domácích turnajů včetně dvou mistrovství republiky. Oddíl zaznamenal velký nárůst členské základny především v nejmladších kategoriích.

V kategorii tří přípravek působí na 50 hráčů a hráček, většina z nich absolvovala své první mistrovské zápasy. Výsledky v této kategorii nejsou vůbec podstatné a není na ně kladen žádný důraz.

Žákyně působily ve druhé lize a v konkurenci 14 týmů obsadily solidní 2.místo. Žáci hráli nejvyšší republikovou soutěž Superligu a obsadili 4.místo.

Kadetky byly nováčkem druhé ligy, mladý tým spíše sbíral zkušenosti a nakonec obsadil 17.místo. Kadeti byli účastníkem nejvyšší soutěže a skončili v Superlize na 5.místě, na Poháru ČSA, který hostila Hippos aréna, vybojovali první z letošních cenných kovů, konkrétně bronz.

Junioři do 18 let vybojovali na domácím mistrovství republiky první ze dvou letošních titulů.

Asi nejcennějšího výsledku dosáhli Hroši v juniorské Extralize, kterou po několikaleté přestávce dokázali ovládnout a zapsat tak do klubové historie další titul.

Muži ,,B“ bojovali ve 3.lize, kde mezi 12 účastníky skončili na 3.místě. Extraligové áčko se letos probojovalo do play-off, přes vítězné čtvrtfinále, jim v semifinále vystavil stopku pozdější vítěz z Břeclavi. Konečné 4.místo je solidním výsledkem mladého týmu a znamená rovněž účast v Siuper Cupu v příštím roce.

Hroši rovněž výrazně rozšířili řady mistrů Evropy. Z domácího šampionátu V Sezimově Ústí si zlato přivezl Tadeáš Tůma v kategorii kadetů, Ondřej Zborovský, Ondřej Šeda, Jonáš Voráček a Matěj Macas v kategorii juniorů a v dánské Kodani pak trenér Dušan Šnelly a techničák Luboš Bukáček v kategorii mužů. Na MS do 23 v Argentině skončili Češi na 7.místě (Šnelly, Bukáček, Hlaváč), na MS do 18 let v Mexiku rovněž na 7.místě (Macas, Kučírek, Zborovský, Voráček, Šeda).

Za oddíl softballu Ladislav Šnelly, předseda oddílu.

_